Кратка История на Обеците

Питали ли сте се някога откъде са дошли обеците или кой ги е измислил пръв?

Кратка история на обеците
Странно е, че хората пъхат благородни метали и скъпоценни камъни в ушите си. Не казвам, че не е красиво и интересно, но е странно. Наистина, кой го измисли?

Просто теория за „изобретяването“ на обеците

В моята фантазия обеците са изобретени от група смели хора, които са направили непредвидени връзки. Може би някой артистичен пещерняк е издълбал рибени кости в сложни дизайни за бижута. Може би приятелката му от пещерата е казала: „Знаете ли какво? Ще го забода директно в ушната си мида като начин да подобря красотата си.“ Бижута + Ухо = Привлекателност. Когато спреш да мислиш, това е наистина новаторско.

Действителни факти
За съжаление няма записани или дори теоретични истории за първите обеци. Това, което знаем е, че обеците и практиката на пиърсинг са невероятно древни. Като библейски древни. В историята на Изхода Аарон заповядва на израилтяните „да свалят златните обеци, които носят вашите жени, синове и дъщери, и да ми ги донесете“. След това ги оформя в златен телец.

„Аарон, оставих те да отговаряш за около две минути.“
Въпреки че не е ясно кога или дори дали се е случило изселването, учените проследяват написването на историята до периода след изгнанието (538 – 332 г. пр. н. е.), въпреки че по-ранни версии могат да бъдат намерени в писанията на пророци от 8-ми век. Изводът е, че обеците са стари, стари, стари.

Те също са били носени предимно от мъже, което не е изненадващо, като се има предвид, че мъжете са били притежатели на богатство през по-голямата част от историята. Археологически доказателства под формата на стенни резби предполагат, че персийските мъже са носили обеци в град Персеполис, който е бил столица на Ахеменидската империя (550 – 330 г. пр.н.е.).

Продадени сребърни обеци с козирог от Древна Персия.
Древните египтяни също носели обеци. Британският музей разполага със златни обеци от Египет, които датират от 19-та династия (1200 – 1186 г. пр. н. е.). Има надгробни рисунки, които също показват мъже и жени, носещи обеци през ерата на Новото царство (1550 – 1070 г. пр. н. е.). Въпреки това, някои археолози предполагат, че обеците може да са били носени предимно от деца, както се вижда от обеците, които обикновено се намират в гробниците на деца царе.

Египетска обеца от 19-та династия.
Обеците влизат и излизат от мода в Европа през Средновековието и през Ренесанса. Понякога придворните ги носели като демонстрация на богатство. В други случаи обеци са били носени само от членове на по-ниските класи. Изглежда, че има някакъв идеологически конфликт в Църквата относно пробиването на ушите, тъй като оспорва догмата, че човешките същества не трябва да променят тяло, направено по Божия образ.

Моряците обаче често носели златни обеци, за да платят за християнско погребение (в случай че тялото му бъде изхвърлено на брега след корабокрушение). Тази традиция, въпреки че налага християнските права, може да бъде проследена до поставянето на златна монета под езика на любим човек, за да плати на ферибота Харон за преминаването през река Стикс.

Още модерни времена
Обеците навлизат и излизат от мода през 17-ти, 18-ти и 19-ти век в съответствие с женския стил. Например през 18 век жените носели големи бонета, които покривали ушите им. Въпреки това, когато през 19-ти век жените започват да носят косата си вдигната, обеците се връщат на мода. Когато викторианският морал завладява Англия в края на 19 век, пиърсингът попада под чадъра на вулгарните практики.

Съвременната поява на пиърсинг на ушите в Съединените щати не се утвърждава до 50-те години на миналия век. През първата половина на 20-ти век обеците се смятаха за неблагоразумни от мнозина, въпреки че разнообразието от клипсове беше по-приемливо. Промяната за „добрите момичета“ да пробиват ушите си беше отбелязана във филма Grease, в който Санди „получава“ ушите си пробити от нейните не толкова добри приятелки.

Днес широката популярност на пиърсинга на ушите създаде голям пазар за обеци, което допринася за сравнителното разнообразие в дизайна. Асиметричният двоен пиърсинг и пиърсингът на хрущяла станаха популярни, макар и не толкова разпространени, колкото стандартното пробиване на уши.

Нашата нетрадиционна селекция от обеци можете да разгледате тук

Източник: The Foundry Journal

Tags: ,

Все още няма коментари

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.